SKJ

Mediawijsheid

(Ben jij Digibe(e)t-er)
 
Alkmaar
Eén dag
SKJ 10 punten SKJ
€ 240,00
Deze training is online te volgen zolang de Corona maatregelen een live training niet toelaten.

De meesten van ons zijn aardig op de hoogte of denken dat ze aardig op de hoogte zijn van social media en de ontwikkelingen hierin.

Echter gaat de ontwikkeling op dit gebied erg snel! We hebben te maken met een totaal nieuw leefgebied in de ontwikkeltaken van kinderen/ jongeren. Dit vraagt extra aandacht van ouders/ opvoeders/ scholen en jeugdhulpverleners. Wanneer het op het één van de levensgebieden niet lekker loopt, zien we dat het vaak zijn weerslag heeft op het andere. Dit geldt ook voor social media gebruik.

Bij jongeren staat social media op nummer 1. van de levensbehoeften (Maslow). Een interessante ingang om hier eens met elkaar over in gesprek te gaan en juist hierdoor in contact te raken/ blijven. Maar hoe doe je dit dan? En wanneer gaat hier nou echt te veel tijd in zitten? Een verslaving of angst?

Of komt een kind/ jongere in de problemen door social media? Denk aan gevaarlijke situaties zoals sexting of grooming. In de training gaan we hier dieper op in en kijken we vooral ook naar de preventie op dit gebied.
Hier ligt een belangrijke taak voor onze maatschappij als het gaat over bewustwording en ouders meenemen in de overtuiging van de grootsheid hiervan!

In deze training komen o.a. de volgende onderdelen aan bod:

  • Bewust worden van positieve en negatieve effecten van social media
  • Social media een nieuw levensgebied!
  • Wat doet social media met jou?
  • Preventief werken door bewust worden en bewustmaken van een opvoedtaak van de ouders
  • Games en tools om in het gezin in gesprek te gaan over social media
  • Emoticons en taal
  • Inzetten van spellen en social media als gespreksvaardigheid (tools)
  • Inventarisatie media ervaring jongere middels vragenlijst
  • Gespreksvaardigheden om in gesprek te gaan met jongeren over social media, de positieve kanten en risico’s hiervan
  • Risico’s social media/ internet : sexting, grooming, cyberpesten etc.
  • Stappenplan sexting en doorverwijzen naar de juiste hulp
  • Risicovolle doelgroepen herkennen


Na het volgen van deze training kun je en heb je o.a.:

  • Kennis van de verschillende platformen social media
  • Inzicht en bewustzijn van de invloed van social media en dat dit als een apart levensgebied dient te worden benaderd.
  • Positieve en negatieve effecten van social media en hoe je deze positief kan inzetten in het belang van de client
  • De eigen ervaringen en waarden m.b.t. social media en hoe dit een rol kan spelen in de benadering hiervan naar cliënten
  • Herkennen en signaleren van verschillende risico’s van social media. Zoals grooming en sexting
  • Weten waar je moet zijn voor gerichte hulp bij problemen met social media
  • Gespreksvaardigheden in de praktijk brengen met jongeren en hun ouders over social media
  • De verschillende begeleidingsstijlen van ouders, ouders hiervan bewust maken en hierop aansluiten wanneer er een hulpvraag is, of ontstaat
  • Tips en tools aanreiken aan ouders om hier zelf thuis over in gesprek te raken en mee om te kunnen gaan
  • Normaliseren van social media en meenemen als compleet nieuw levensgebied


Instapcriteria:

  • Je bent werkzaam in (de uitvoering van) de Jeugd(gezondheids)zorg.
  • Je hebt HBO- werk- en denkniveau (minimaal MBO niveau i.o.)
  • Voor deze training geldt een 100% aanwezigheidsplicht.



Centraal bij de trainingen van Groeimee staat het ervarend leren. Compacte theorie verweven met ervaringsgerichte oefeningen.
Na afloop heb je je kennis en je repertoire aan vaardigheden uitgebreid. Experimenteren, leren en reflecteren in een sfeer van vertrouwen en plezier!

Trainers

Jelko van Riet

Jelko van Riet

Sinds 2014 is Jelko werkzaam in het sociaal domein. Hij heeft lang gewerkt als sociaal werker als generalist in een wijkteam met specialisatie gezinsproblematiek. Daarnaast verzorgde hij al trainingen aan professionals.

Jelko zijn passie en expertise ligt bij de doelgroep pubers en (jong)volwassenen. Met name suïcidepreventie, huiselijk geweld en kindermishandeling behoren tot zijn specialisme.

In 2020 is Jelko begonnen bij Stichting Groeimee. Naast dat hij werkt als trainer, is hij Jeugd- en Gezinscoach bij Stichting Groeimee.

Marga Bakker

Marga Bakker

Marga Bakker is gestart als groepsleidster binnen de residentiële jeugdhulpverlening. In verschillende functies binnen de jeugdhulpverlening heeft zij vooral veel ervaring opgedaan met systemisch werken en met competentie gericht werken. Na het afronden van de Hogere Kader opleiding Pedagogiek heeft zij als teamcoördinator binnen de kinder- en jeugdpsychiatrie gewerkt. Na het werken binnen de jeugdhulpverlening en kinder- en jeugdpsychiatrie lag haar uitdaging als cliëntondersteuner op het ambulant werken met gezinnen waarbij een licht verstandelijke beperking een rol speelde. Het werk als cliëntondersteuner gaf haar richting om haar expertise op het gebied van autisme verder te ontwikkelen. Ze heeft diverse cursussen en voorlichtingen gegeven over autisme en over de ontwikkeling van het jonge kind. Het werken met gezinnen met vragen over de ontwikkeling van jonge kinderen, heeft er uiteindelijk toe geleid dat zij Coördinator Integrale Vroeghulp werd. Binnen deze functie heeft zij vooral veel werkervaring opgedaan binnen het preventieve werkveld en de samenwerking met diverse ketenpartners in het brede sociale domein.

Ik wil deze training doen

Direct aanmelden

Referenties

"De training heeft mij er heel erg van bewust gemaakt dat social media zo’n belangrijk thema in iemands dagelijks leven is. Dat het nu omschreven wordt als levensgebied was een eye-opener en zullen we veel meer gaan toepassen in de gesprekken die we voeren."
"Mediawijheid is een waardevolle training. Als hulpverlener sta je soms nog te weinig stil bij de invloeden van socialmedia. Door middel van de training heb ik meer handvatten gekregen om het gesprek over socialmedia met jongeren aan te gaan en een inschatting te maken van de invloed en eventuele onveiligheden."
"Deze training heeft mijn inzicht in de wereld van sociale media vergroot. Ik heb meer kennis gekregen over de vele sociale media kanalen, over de effecten daarvan en manieren om hierover in gesprek te gaan met ouders en kinderen/ jongeren. Deze training heeft mijn gereedschapskoffer goed gevuld!"